0
Dikirim pada 01 Desember 2015 di Uncategories

Pembentangan Rujak asal Cingur Surabaya boleh dibezakan menjadi dua jenis, iaitu pembentangan Rujak Cingur Rujak Cingur dan Matengan. Rujak Cingur pemadat bagi biasa/klasik atau secara amnya dalam bentuk sayur-sayuran, buah-buahan, cingur, dan bahan-bahan tambahan seperti nasi himpit, goreng tauhu dan tempe.

bagi matengan versi yang bermaksud menggunakan bahan-bahan masak seperti nasi himpit, tauhu dan tempeh goreng, bendoyo dan pelbagai jenis sayur-sayuran yang resep bakwan jagung manado sudah menggelegak/direbus tanpa apa-apa bahan mentah seperti buah-buahan yang pelbagai yang kami sebutkan di atas.

Sebab utama kenapa ia dipanggil rujak Cingur dengan Rujak adalah kerana bahan perasa yang diproses digunakan dalam bentuk pes udang dan dihiris cingur daging lembu. Inilah perbezaan dengan berbagai-bagai makanan Rojak yang lain biasanya tanpa menggunakan bahan utama seperti cingur seperti yang kami katakan di atas.

Rujak Cingur menikmati sangat lazat semasa siang hari bersama-sama dengan keropok atau cip gnetum garing yang berkhidmat atas daun pisang yang dipincuk. anda tertanya-tanya resep pisang goreng madu bu nanik untuk menjadikannya? Jika ya, yuck dengan serta-merta mendengar bahan-bahan dan cara-cara membuat Rujak Cingur ini seperti berikut.

Rujak Cingur resepi dan cara membuatnya
rujak cingur
Rujak Cingur resepi dan cara membuatnya
Bahan-bahan Rujak Cingur:
Cress 200 gram (basuh, siangi bersih)
100 gram Taugeh (siangi)
Daging buah-buahan nenas 150 g
Gamat 150 Kampong Jawa/gram
150 gram jicama (dikupas bersih)
150 gram mangga (dikupas bersih)
Tempe 150 gram (goreng hingga kecoklaan berwarna, Parit)
Tahu atau mengetahui putih China 175 gram (GORENG sehingga keperangan, Parit)
Daging lembu/lembu kikil Cingur 500 gram (bersih)
Bahan-bahan: Kacang sos perasa tampal
Batu pisang 3 keping (100 g), dihiris nipis
Cili merah 6 keping
Bawang putih 2 ulas
1 sudu teh garam
Kacang 50 g (mendalam goreng)
Gula perang 50 gram (combed)
3 camca besar air Asam
4 camca besar udang tampal
mili 100 liter air rebus
Rujak Cingur: Bahan tambahan
Nasi himpit
Gnetum keropok/keropok lekor
Rujak Cingur Surabaya bagaimana untuk membuat lazat:
Langkah pertama, direbus sehingga masak Taugeh dan kangkung, angkat, Parit.
Seterusnya potong nenas, timun, jicama, mangga, goreng tempeh, tauhu goreng dan daging cingur, ketepikan.
Rujak Cingur perasa: lecek pisang kiub, cili, bawang putih dan garam untuk setengah lancar. kemudian masukkan kacang tanah goreng, gula perang dan air. kemudian lecek lagi sehingga bahan-bahan yang baik-baik saja. Tambah pes dan air, campuran juga.
Buat campur semua bahan dengan Permaisuri rempah, Gaul.
Rujak Cingur segar sedia berkhidmat dengan lontong, tambahan diberi keropok dan goreng bawang merah Bilakah cinta



Dikirim pada 01 Desember 2015 di Uncategories
comments powered by Disqus
Profile

“ Haji/Hajjah tania lanida ini masih belum mau dikenal orang, mungkin masih malu. “ More About me

Page
Categories
Tag
Statistik
    Blog ini telah dikunjungi sebanyak : 8.022 kali


connect with ABATASA